Den bæredygtige tjekliste inden baby kommer

Den bæredygtige tjekliste inden baby kommer

Der er ingen tvivl om, at der er meget man skal have styr på, før det nye, lille familiemedlem bliver budt velkommen i hjemmet. Mange bruger den sidste del af graviditeten på at forberede sig på alt ned i mindste detalje. I kan derfor hurtigt få lavet en meget lang og kompleks liste over, hvad I skal bruge til jeres baby.

Men ligesom alle graviditeter og fødsler er forskellige, så er alle babyer også forskellige – og det samme er deres behov. Det er derfor nærmest umuligt at have alle behov dækket ind – i hvert fald ikke uden at anskaffe jer en masse ting, som I ender med ikke at bruge. Det er desværre ikke særlig bæredygtigt – hverken for jeres økonomi eller for miljøet.

I stedet for kan I med fordel gøre brug af Baby BoogieWoogie, hvor I hos os kan leje babyudstyret på månedsbasis. Det giver jer mulighed for at vente med at købe de ting, I har brug for, før I reelt har behovet for det. Vores babyudstyr kan lejes fra dag til dag, og skulle der være noget, I ikke har behov for alligevel, eller som måske ikke tilfører den store værdi, kan I altid sende det tilbage til os. 

Som en hjælp - og for at spare jer for tid og penge - har vi samlet en tjekliste over de ting, der typisk viser sig at være værd at investere i. Vi har delt listen op, så I let kan se, hvad mulighederne er, når det kommer til søvn, mad/amning, bleskift, tøj og transport. Husk, at alles behov er individuelle – både som forældre og som spædbarn. 

 

Børn og søvn?

Søvn er noget af det, der kan fylde allermest i den første tid - både jagten på den gode søvn og manglen på samme.  Her på tjeklisten har vi valgt nogle af de ting, som forældre oftest bliver glade for som supplement til deres børns søvn.

 

Slyngevugger til rolige lure

Til dagslurene ser vi typisk, at forældre er rigtig glade for slyngevugger. Vuggens bevægelser er med til at få barnet til at føle sig tryg, da bevægelserne minder om tiden i maven. Slyngevuggen er formet, så den omfavner barnet, hvilket også er med til at give ro og tryghed, så barnet lettere kan falde i søvn. Slyngevuggen kan både fås med og uden motor, så du enten selv skal aktivere vuggens bevægelser, eller motoren kan gøre det automatisk. Denne løsning er der rigtig mange familier, der er glade for, da det typisk giver dem frie hænder til at gøre andre ting end at vugge barnet, mens det sover. Familier med børn, der har svært ved at falde til ro, er også rigtig glade for denne løsning. Det er dog også ret omkostningsfuldt udstyr. Vi har hos Baby BoogieWoogie derfor lavet en leje-løsning, så I kan afprøve slyngevuggen, og se om det er noget for jer. Så I stedet for at sætte den på tjeklisten over ting, I vil købe til jeres baby, kan I sætte den på tjeklisten over ting, I vil leje.

Bedside cribs eller babynests til samsovning

Til søvnen om natten vælger nogle forældre samsovning. Her er det vigtigt, mens barnet er helt lille, at barnet er beskyttet mod f.eks. forældrenes dyner. Det anbefales at benytte en form for afskærmning, så barnet ligger trygt hele natten. Her er mange familier glade for at bruge en babynest eller en sengerand. Hvis du ønsker at have dit barn meget tæt på, men dog uden for dobbeltsengen er en bedside crib en rigtig god løsning. Igen kan det være svært allerede inden fødslen at vurdere hvilken løsning, I vil trives bedst med.

Spisetid

Når det kommer til amning og flaske, så er der masser af produkter på markedet, som kan hjælpe med at gøre oplevelsen behagelig for dig og dit barn.

Et af de mest populære produkter er en ammepude. Med en ammepude får du aflastet dine arme og kan samtidig nemmere støtte din baby under måltidet. Du kan prøve dig frem, om du synes det er mest komfortabelt med en pude med fast fyld eller fleksibelt fyld, som kan forme sig og flyttes rundt på. Måske har du udfordringer med amning, eller måske ønsker du ikke at amme. I så fald vil sutteflasker være uundværlige. Der er stor forskel på de forskellige sutteflasker, og alene et spørgsmål om størrelsen på hullerne i sutteflasken gør en stor forskel for oplevelsen og barnets villighed til at tage imod. Vi anbefaler derfor, at du venter med at købe et kæmpe arsenal af sutteflasker, til du har fået afklaret, hvilket behov jeres barn har. 

 

Puslepladsen

Når du skal indrette puslepladsen, er det først og fremmest vigtigt, at du vælger en løsning, hvor både du og baby er komfortable. Det kan være en fordel at vælge badeværelset, hvor du har rindende vand inden for rækkevidde, men i princippet kan du sagtens have puslepladsen i soveværelset eller stuen, hvis blot du har en skål eller lignende til vand. Uanset placering vil klude og stofbleer være uundværlige - man kan nærmest ikke have for mange. Stofbleer er desuden praktiske ved alt fra amning, gylpesituationer og til at have med på farten.

Når du investerer i puslepladsen, så behøver I ikke at købe det største og dyreste. Det kan være I allerede har en kommode, der ville egne sig i højden til en puslepude. Det vigtigste er blot, at både du og baby er i komfortable omgivelser, hvor det er let og praktisk.
Nogle foretrækker en fast pusleplads, hvor alt er lige ved hånden. Her kan en hyggelig puslekurv være en oplagt løsning. Andre foretrækker at kunne skifte ble, hvor end de er, eller måske kan de ikke prioritere pladsen til et helt område dedikeret til bleskift. Her vil et godt pusleunderlag være en fordel.

Hvad bruger vi, når vi skal ud på tur med vores baby?

Der er mange overvejelser, I kan gøre jer allerede nu ift. transport med jeres barn. Har I f.eks. en bil, eller tager I det offentlige? Er I typerne, der ofte er rundt til forskellige aktiviteter, eller forventer I mest at blive derhjemme? Vi har samlet et par tips til nogle af de ting, vi ser, familier finder mest uundværlige.

 

Autostole: Køb brugt eller fra ny?

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at det er et lovkrav, at I har en autostol, hvis I vil køre i bil på vej hjem fra hospitalet – også selvom det er i en taxa. Selvom en autostol hurtigt kan løbe op i pris, anbefaler vi ikke, at I køber en autostol brugt. I kan ikke nødvendigvis se, om den for eksempel har været i en ulykke, der har forringet sikkerheden. Det er derfor nødvendigt at kende til autostolens historie, hvis den købes brugt. 

Når I går på udkig efter en autostol er det vigtigt, at I læser nøje op på modellen og sikrer jer, at den overholder de nyeste lovkrav på området. 

 

Barnevogne: Kan de købes brugt?

Barnevogne er for mange familier et uundværligt transportmiddel til spædbarnet. Den er nem at have barnet i, når I er på tur, I kan have pusletaske og indkøb i kurven under, og den kan nemt stilles et stille sted i haven, når jeres barn skal have en lur. 

Det er altid en god idé at kende til barnevognens historie og deraf vide, hvordan den har været opbevaret.  Mange har haft deres barnevogne stående udenfor i vind og vejr, hvilket kan skabe skimmelsvamp i barnevognen. Det er ikke nødvendigvis synligt, men meget skadeligt. Prioriter gerne en ny barnevogn, hvis I ikke kender til den brugte barnevogns historie. 

Vi plejer desuden at anbefale, at I overvejer, hvilken type barnevogn, der giver mening for jer. Nogle vil gerne have en meget lille barnevogn, der let kan komme rundt i storbyen såvel som være i det lille bagagerum i bilen. Andre vil gerne have en multifunktionel vogn, som kan omdannes til klapvogn, når barnet bliver ældre. Igen bliver det et spørgsmål om, at I skal overveje, hvilke behov I har og potentielt kommer til at have. 

 

Bæreseler: Hvornår kan vi bruge dem?

En ting, der er blevet særligt populær over de sidste 10 års tid, er bæreseler. I takt med at vi ønsker mere bevægelsesfrihed uden at gå på kompromis med nærværet med vores børn, har bæreselen vundet i popularitet. Det er dog også en af de ting, vi ser, oftest kommer til at samle støv i hjemmet, fordi folk ikke får brugt dem nok. Det kan enten være, fordi det ikke var et behov alligevel, fordi modellen ikke var bekvem nok, eller fordi babyen bare ikke ville sidde i bæreselen. 

Hos Baby BoogieWoogie har du mulighed for at leje bæreseler helt ned til spædbørnsalderen, så I kan prøve af, om det er noget for jer, bytte ud når det giver mening med en anden model og kun have de enkelte bæreseler, så længe I rent faktisk bruger dem.

 

Hvad gør vi med tøj til vores baby?

En af de helt store ”syndere”, når det gælder babyudstyr, er tøj. Det er så nemt at finde en sød kjole eller en fin sweater, mens man alligevel er i gang med at shoppe. ”En lille ting fra eller til gør jo ikke noget,” har forældrene en tendens til at tænke – og det er jo også rigtigt nok. Det bliver dog typisk til meget mere i løbet af de mange måneder, mens man går og venter på familieforøgelsen. 

Tøj er også der, hvor mange hurtigt mister overblikket. Hvor mange bodystockings bør man egentligt have i de forskellige størrelser? Og hvor meget sommertøj skal man bruge til et barn, der bliver født i august? Derudover vokser jeres baby også allerhurtigst i de første år, og der kan hurtigt blive brugt store summer på tøj, der aldrig når at blive brugt mere end et par gange. 

For nogles vedkommende er de heldige, at de kan arve tøj af familie og venner. Det er en rigtig fin måde at hjælpe hinanden på, og det sparer på både pengepung og miljøet. 

Er det ikke muligt for jer, har vi hos Baby BoogieWoogie lavet en anden løsning. Læs med her, om hvordan I nemt kan leje tøjpakker i jeres barns alder.

 

Vigtigste punkt på tjeklisten: Vent med at købe til I har et reelt behov

Selvom I uden tvivl higer efter at få fundet alle de rigtige ting og klargjort børneværelset, så er det vigtigt, at I ikke tager munden for fuld – både for jeres økonomis og miljøets skyld. I kan sagtens vente med at anskaffe mange af tingene, til I ved, om I har et reelt behov for dem. På den måde er I også sikre på, at I ikke køber noget unødvendigt, som ender med at samle støv. Så i stedet for at lave en lang liste over ting, I vil købe fra ny, kan I bruge vores ovenstående tjekliste til inspiration til hvilke ting, I vil købe brugt, låne af venner eller måske leje. 

Hos Baby BoogieWoogie vil vi gerne hjælpe dig med at spare penge på de mange produkter til jeres baby samt bidrage til en grønnere verden. Derfor kan I leje babyudstyr på månedsbasis hos os. Du modtager det inden for to hverdage, så I kan vente til behovet reelt er der. I kommer ikke til at brænde inde med ting I ikke får brugt, da I altid kan opsige lejen (der er ingen bindingsperiode). I kan prøve forskellige modeller og udstyr af, så I er sikre på at finde frem til det bedste for jer. Bliver I så glade for noget, at I slet ikke vil af med det igen, kan I tilmed købe det fri fra leje - prisen er vejl. udsalgspris minus de betalte lejeudgifter. Læs meget mere om, hvordan I kan leje vores babyudstyr.

 

Læs næste

Vores bedste slyngevuggeråd

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.